Blog

Realtime research – de toekomst van marktonderzoek?

foto: greenbookblog

Tech ontwikkelingen zijn niet nieuw in de research markt. Delen van het onderzoeksproces zijn makkelijker geworden en makkelijker zelf uit te voeren. Neem het zelf kunnen maken en uitzetten van vragen in online formulieren.
Maar wat als we de ontwikkelingen die plaatsvinden in Business Intelligence en Data Visualisatie projecteren op de onderzoeksmarkt? Dat is het moment waarop we echt kunnen spreken van een ommekeer.

Disrupting the research market
Data preparatie, analyse en visualisatie is zo vele malen gemakkelijker én beter geworden, dat dit niet aan de aandacht van de onderzoeksbureau’s (en opdrachtgevers) mag voorbij trekken. In plaats van de data analyseren en daarna een rapportage schrijven, kan er nu visueel met data geanalyseerd worden.

De uitkomst is veel meer inzichten die op een intuïtieve manier tot stand komen. Mensen zonder programmeer- of statistische achtergrond kunnen nu de analyses ook maken en creatiever op zoek gaan naar de meest interessante inzichten. Daarnaast is het nog eenvoudiger om de data en inzichten gebruiksvriendelijk en interactief aan te bieden aan eindgebruikers. Door de gevisualiseerde resultaten aan te bieden met mogelijke drilldowns, filters en selecties kunnen de eindgebruikers de resultaten (blijven!) gebruiken naar eigen voorkeur van segment of tijdsperiode.
Met de huidige BI software en platformen kun je van statische rapportages naar een flexibele ontsluiting van onderzoeksdata.

Twee belangrijkste problemen tussen opdrachtgever en onderzoeksbureau:
1. Klant en bureau houden elkaar in de vorige eeuw.
Door maar te blijven focussen op dezelfde methodieken van dataverzameling, analyses en rapportages, levert marktonderzoek niet meer op dan gemiddeld in 1990. En dat geldt zowel voor de onderzoeksresultaten als de opbrengsten van een bureau, vrees ik. Onderzoeksbudgetten zijn vaak te klein en/of de doelen te breed waardoor er vaak ontevredenheid is over de opgeleverde rapportage. De concurrentie is groot en het onderscheid tussen bureaus te klein om niet op prijs te moeten concurreren.

2. Specifieke (sector-)kennis achterstand bij bureaus.
Het kennisniveau over diensten en sectoren is altijd nog gigantisch tussen opdrachtgever en bureaus — als ze allerlei klanten of sectoren willen bedienen. Dat is logisch, je kunt niet over dezelfde kennis beschikken over bijvoorbeeld melk of verzekeringen als je klant, maar dat is tegelijkertijd vaak de oorzaak van rapportages die tekort schieten. Het is in ieder geval duidelijk dat in het huidige model de oplossing hiervoor nog niet gevonden is. Mede door de eerste ontwikkeling, immers: het geld ontbreekt om onderzoekers op pad te sturen om die kennis op te doen.

Van traditioneel 1-op-1 onderzoek naar interactieve 1-op-veel onderzoek
De research markt komt los door marktonderzoek, IT en BI te mixen. Deze drie markten hebben allemaal met data en analyses te maken. In het toepassen hiervan vinden nu enkele revoluties plaats. Die komen goed van pas om de waarde van onderzoeksrapportages te vergroten.
De eerste tijdwinst is al behaald, met nieuwe disruptive BI software. Maar we zullen binnenkort veel sneller veel meer inzichten kunnen opleveren. Omdat deze software nu op grotere schaal in te zetten is, wordt het betaalbaar. Waar voorheen maatwerk nodig was om onderzoeksmonitoren te ontsluiten, is de hele keten nu in te richten vanuit één pakket.


Ik geef een voorbeeld hoe marktonderzoek gedaan wordt. Het traditionele proces van marktonderzoek is als volgt. Ik ga naar een bureau om een marktonderzoek uit te zetten, het veldwerk wordt gedaan, de data komt terug en wordt geanalyseerd. Daarna wordt een presentatie of rapport gemaakt met de belangrijkste bevindingen — ofwel hier wordt volgens de doelstellingen meegegeven in de briefing (tussen klant en onderzoeksbureau) een deel van de onderzoeksresultaten gebruikt om antwoord te geven op de gestelde vraag of vragen.

Of ik regel het zelf met self-service software bijvoorbeeld een surveymonkey of Qualtrics om delen van het proces zelf te doen. De vraag is of je op die manier het hele proces in eigen handen kan krijgen en of je dat wilt. Het belangrijkste is om de onderzoeksresultaten te kunnen delen op de manier die voor iedereen het meest relevant is.

Wie verantwoordelijk is voor MKB of Verzekeringen wil weten wat de desbetreffende bedrijven of mensen vinden en doen. Needless to say dat er nog veel meer inzichten uit onderzoeken te halen zijn, met doorsnijdingen van onderzoeksresultaten naar kenmerken zoals sector, gemeente, politieke voorkeur et cetera. Naast de antwoorden op de gestelde vragen zijn er voor langere tijd nog vele winsten uit onderzoeken te halen.

Het is dus mogelijk om diezelfde visualisaties via internet aan te bieden met selecties, waardoor die manager MKB of Verzekeringen alle resultaten snel naar zijn hand kan zetten, zonder dat daar nog een onderzoeker voor nodig is.


Als je tijdens de analyses realtime je grafieken en visuals kan laten spreken, dan kom je tot inzichten die je misschien eerder niet had gezien. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid (drag-and-drop) en de snelheid met grote hoeveelheden data, is het zeer efficiënt om op deze manier je rapportages samen te stellen. Je bouwt het verhaal terwijl je aan het analyseren bent en niet nadat je analyses hebt gemaakt — of iemand anders hebt laten maken!

Ik zie graag je reactie, hieronder of direct via LinkedIn.
Contact: Jan Brooijmans

BIY: Business-Intelligence-Yourself

Met nieuwe software tools als Alteryx, R en Tableau heeft één analist het gereedschap van hele BI- en IT-afdelingen in handen. En het kost geen maanden training en ervaring om ermee te kunnen werken. Zo simpel is het. “Insights in hours, not weeks.” is niet voor niks de slogan van Alteryx.

tweet jan BIY

Tijdsbesparing.

Wauw wat leven we in een spannende data-tijd! Ik ben nog amper bijgekomen van de tijd die ik bespaar met software tooling op het gebied van visual analytics en dashboards of ik sta alweer perplex van het volgende gereedschap dat mijn leven makkelijker maakt. Wat maken we een mooie revolutie mee van traditionele BI naar snelle, gebruiksvriendelijke tooling die BI, IT en Marketing combineert!

Nog niet zo heel erg lang geleden was je afhankelijk van meerdere afdelingen, projecten en experts om data te prepareren, koppelen en analyseren. Nu kun je dat allemaal in je eentje, met de juiste tools in je gereedschapskoffer. Het is sneller, eenvoudiger én goedkoper dan het ooit was. Traditionele BI tooling was lastig te gebruiken en te leren, er zijn technische experts voor nodig en het kost teveel tijd. (quote Infotopics)

Met Alteryx klik je zo je eigen datawarehouse bij elkaar. Het stelt je in staat om, met simpele knoppen en menu’s, data te laden, op te schonen en te koppelen aan andere datasets. Niet in de laatste plaats kan het naar vele formats wegschrijven, van Excel tot geo data, van Tableau en QlikView tot cloud app data. Al wat bekender zijn de oogstrelende visuals en krachtige analyses die met Tableau software mogelijk zijn. Met het statistische pakket R kun je bijvoorbeeld predictie modeling opbouwen. Een van de fantastische ontwikkelingen is dat het steeds beter met elkaar te gebruiken is. R is als onderdeel in Alteryx te gebruiken, wat weer makkelijk kant-en-klare input voor Tableau oplevert. De muren tussen software pakketten en leveranciers zijn steeds meer aan het verdwijnen in het nieuwe BI landschap.
*mijn ervaringen zijn gebaseerd op deze tools, maar er zijn natuurlijk nog veel meer geweldige software oplossingen als Talend, bime, Klipfolio, Zoho reports. Ook zij krijgen veel bedrijven in beweging wat betreft data preparatie, visualisatie en Business Intelligence.


Praktijkvoorbeeld. 

Stel, je hebt verschillende datasets met klantendata, onderzoeksdata en marktgegevens. Voorheen was ik gewend om dat apart van elkaar te verzamelen, verwerken en analyseren. Om het vervolgens bijelkaar in een (powerpoint) presentatie te gieten. Misschien eerst nog wat data proberen samen te voegen in excel als er tijd voor was. Maar er is altijd haast geboden bij het opleveren van rapportages en presentaties. Dus weinig tijd om anderen (die ene collega of IT-specialist) in te schakelen. Maar nu, nu is het simpel om – met een duidelijk doel – data te prepareren en te blenden. Zo ontstaan waardevollere inzichten en analyses. Immers, hoe beter je je eigen performance kan benchmarken tegen de markt, hoe meer waarde je toevoegt aan je rapportage.


 

BIY op 3 niveau’s.
3 delen BIY
Ontwikkeling op 3 gebieden — Data, analyse & ontsluiting.

De vooruitgang gaat zo hard omdat er ontwikkelingen plaatsvinden op 3 gebieden tegelijk. Te weten data beschikbaarheid, analyse en ontsluiting.
Hoe kun je een DIY klus goed doen? Als je goed gereedschap, voldoende schroeven en een werkbank hebt toch? Datzelfde geldt voor BIY, Business-Intelligence-Yourself. Je kunt zelf BI bedrijven als je dat allemaal zelf zou kunnen!

Data beschikbaarheid
Bedrijfsdata komt breder beschikbaar, wordt in de cloud gezet. Overheden gaan steeds meer informatie delen. Al deze data heeft het voordeel dat er nuttige apps beschikbaar komen voor mensen en bedrijven. En de wereld wordt transparanter. We krijgen steeds meer te zien wat ons gedrag en besluiten voor effect heeft. Neem verkeersdata apps als Flitsmeister leven van gebruikersdata en zijn daarom accurater dan verkeersinformatie ooit kon zijn. Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden met de verkeersdata die verzamelt wordt, natuurlijk commercieel maar ook maatschappelijk. Wegaanpassingen om verkeersproblemen aan te pakken kunnen plaatsvinden op basis van gedragsdata in het verkeer.


Toelichting floating car data Flitsmeister: ‘Dankzij de grote community van Flitsmeister die dagelijks op de weg is, kunnen wij veel informatie verzamelen in de vorm van anonieme Floating Car Data.’ Met behulp van deze data is het mogelijk om verkeersstromen te analyseren, file informatie te verbeteren, kaarten up-to-date te houden en nog talloze andere mogelijkheden.


Analyse
Hoe makkelijker en meer data met elkaar te koppelen is, hoe waardevoller de resultaten uit analyses zullen worden. Dit moet je zien als een soort eindeloze verdubbelaar: met iedere bron die je toevoegt neemt het aantal combinaties exponentieel toe. We zullen analyses kunnen maken en modellen bouwen die meer inzichten en betere voorspellingen opleveren. En dat zal wederom veel sneller gaan. Het is een soort pretpark waarin niet alleen nieuwe attracties worden gezet, maar ze zijn ook nog eens allemaal met elkaar verbonden. Alsof je in de Efteling vanuit de achtbaan meteen in de wildwaterbaan beland en kletsnat doorgaat in de Monsieur Cannibale!

Ontsluiting
Exit traditionele BI platformen met statische management informatie. Exit maanden- of jaren-lange trajecten om KPI’s aan te passen en in je management rapportage te verwerken. Enter iPad. We willen zakelijk de informatie tot ons krijgen zoals we ‘s avonds op de bank Facebooken, Googlen en breaking news berichten krijgen, op de iPad.
Op deze manier worden beter onderbouwde beslissingen genomen die de bedrijfsresultaten zullen verbeteren. In de woorden van Thomas Davenport heet dit Analytics 3.0. Waar analytics samenkomt met producten en diensten.
We staan nog maar aan het begin van deze BI revolutie.Analytics 30 Davenport
De eerste tijdwinst is al behaald, met deze nieuwe disruptive BI software. Maar we zullen binnenkort nog sneller veel meer inzichten kunnen opleveren. Dat dit management informatie systemen en rapportages verandert, is duidelijk. Het is bijvoorbeeld ook zichtbaar in de ontsluiting van marktonderzoek. Met de huidige middelen kun je van vaak selectieve rapportages naar een flexibele ontsluiting van onderzoeksdata.

Data scientist?

Wie drijven er naar boven in deze grote disruptie van business intelligence? Zijn dat de generalisten of de specialisten? Of de een beetje-vanalles-kunners! Ben je een slimme data analist met statistische kennis? Sexy! Ben je een marketeer of business manager met affiniteit voor research en data? Cool! Ben jij het allebei… Jackpot!

Lynda Gratton zegt daar het volgende over: “It’s becoming increasingly clear to me that the future of work is about being specialized, masterful, knowledge rich. The days of the generalist are over. Gone is the time when knowing a little about a lot brought any competitive advantage. There are billions of people out there who also know a little about a lot – supported by the ever advancing joined up technology of the world.”

3 trends in Research, Analytics & Business Intelligence

Intro

15 jaar geleden startte ik bij een onderzoeksbureau, waar ik tot mijn eigen verbazing al snel uitgekeken raakte op de werkzaamheden. Een overstap wierp mij rechtstreeks in de telecom-bubble en, belangrijker nog, introduceerde mij in de wereld van Business Intelligence (BI). Daar gaat het niet alleen om onderzoek, maar om analyses, management informatie, campagnes en forecasten. Dat was een ideaalplaatje van het geheel-is-meer-dan-de-som-der-delen. Onderzoek vulde management analyses aan en campagnes leerden van concurrentie inzichten.

De afgelopen jaren zag ik weer een grote verandering optreden in de wereld van market research en business intelligence. De BI club waar ik terecht kwam was een goed voorbeeld van een centraal werkend en geaccepteerd center of intelligence. Bij veel bedrijven zijn er meerdere eilandjes van informatie ontstaan met een interne machtsstrijd tot gevolg. Daardoor is het BI Competence Center (BICC) of Center of Excellence (BI CoE)  in zwang gekomen. In verschillende organisatievormen [0] is informatie te democratiseren en worden expertises gedeeld.
Ik geloof dat bij veel (grote) bedrijven dit niet het geval is en dat de kennis en expertise bij een klein team ligt. Tel daarbij de trends van steeds meer beschikbare data („Open data”, „big data”) en visuele analyses op en het is duidelijk dat deze markt volop in beweging is. Dat zorgt voor veel veranderingen in het werk, voor organisaties en gelukkig ook bij de leveranciers. Houd het Gartner quadrant van nu maar naast die van 9 jaar geleden… [1]

Even terug naar de ontwikkelingen die ik heb ervaren in de afgelopen 15 jaar, in onderzoek, analyse, business intelligence en data visualisaties. Wat heeft dit voor impact op de marktvolumes in de deelsegmenten van de research en business intelligence markt? Hoe groot zijn ze nu en is er een trend te zien?

Als big data het nieuwe klimaat is, is onderzoek dan de dinosaurus? [2]

De markt van Business Intelligence kent al een flinke groei en zal nog verder toenemen volgens vele voorspellingen. Als ik Big Data en visualisatie van analyses definieer als deelmarkten van BI dan zijn dit relatief nieuwe markten met nóg hogere groeipercentages.
change is gonna come-singleEr is ook een markt die het moeilijk heeft door de nieuwe ontwikkelingen: Market Research. Naast de daling die ingegeven lijkt te zijn door de slechte economische tijden is er misschien nog iets aan de hand. Sluit het antwoord van de onderzoeksbranche nog wel voldoende aan bij de business vragen van nu en de toekomst? Ik schrik soms van de stilstand bij sommige onderzoeksbureau’s. Ten opzichte van 15 jaar geleden lijkt er soms weinig veranderd te zijn. A change is gonna come, tijd om keuzes te maken. [3]

Een visualisatie van de beschreven markten:

Bronnen: [4]

51 Miljard dollar — De Business analytics markt is naar verwachting de Market Research markt gepasseerd in marktvolume. In 2012 was de onderzoeksmarkt nog net iets groter.

Business gedreven analyses, op een bedje van IT met een saus van onderzoek.

Welke verklaringen zijn er te vinden voor de trends in de volumes van de analyse markt?
Business Intelligence (BI): de trend is van technisch gedreven analyses, software en systemen naar business gedreven analyses. De nadruk komt veel meer te liggen op de capaciteiten van de mensen die het verhaal in de data kunnen laten zien. En steeds minder op de techniek en de opslag van data. Dankzij alle mogelijkheden in techniek en de oneindigheid van data, vertrouwt men dat de oplossing aan de achterkant er is of komt. De grootste uitdaging is er waarde uit te halen, dus de juiste beslissingen kunnen nemen op basis van analyses. Het BI-platform verwoord het zo:

De toekomst van Business Intelligence ligt in de benadering vanuit het business-perspectief waarbij de informatievraag centraal staat en daaruit voortvloeiend de technische voorziening wordt gebouwd.

Marktonderzoek: de trend is van antwoord op alle vragen geven naar het verklaren van de waarom vraag in aanvulling op data analyses. Van uitleggend naar verklarend, want gedrag wordt beter vastgelegd op de plaats van handeling (internet, winkel, kassa) in data dan in onderzoek. Onderzoek is uniek in het proberen te verklaren van gedrag. Het gebeurt echter nog met de middelen die de waarheid hopen te benaderen. De vraag is welke oplossingen zich hier gaan aandienen. Kan onderzoek met methoden als community-onderzoek de gewenste toegevoegde waarde leveren? Of moet onderzoek zich nog verder weten te innoveren?

32% — 
Het geschatte aandeel van Market Research in 2016; in 2008 was dit nog 64%.

De multi-instrumentalist.

Deze veranderingen vragen om andere vaardigheden. De business vraagt om een combinatie van talenten. Werd je vroeger gevraagd omdat je de beste onderzoeker of data analist was, dat volstaat tegenwoordig niet meer. Je moet onderzoeker, analist, vormgever en consultant ineen zijn om aan de behoefte te voldoen. Enerzijds begrijpelijk, anderzijds… een illusie. De veranderingen gaan sneller en sneller: houd jezelf en de organisatie bij de les! Hierover meer in mijn volgende blogartikel.

 


Notes:
[0]
Organizing for BI, Analytics and Big Data: CoE, Federated or Departmental. By Ravi Kalakota.
http://practicalanalytics.wordpress.com/2012/06/19/organizing-for-bi-analytics-and-big-data/

[1]

Gartner Magic Quadrant 2005
Gartner Magic Quadrant 2005
Gartner Magic Quadrant 2014
Gartner Magic Quadrant 2014

Gartner Magic Quadrants met dank gebruikt via Emerald Insight en Tableau Software.

[2]

Terwijl anderen zich aanpasten, deed de dino dat niet – daarom is hij uitgestorven.
Vermoedelijk via klimaatverandering: Als de kou de oorzaak is geweest van het massale uitsterven van de dinosaurussen, konden de zoogdieren deze koude dan wel overleven? Konden de zoogdieren zich beter aanpassen, juist omdat ze zoveel kleiner waren dan de dinosaurussen? Klopt de wet van Darwin: diegene die zich beter kan aanpassen zal overleven, is deze wet van Darwin inderdaad van toepassing op het uitsterven van de dinosaurussen? http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/85271-verklaring-uitsterven-dinosaurussen-klimaatverandering.html

[3]
Wat zong Sam Cooke?
It’s been a long long time coming
But I know a change is gonna come
Oh yes it is
On my!

[4]
Esomar, Gartner, IDC, Practical Analytics.
http://www.esomar.org/uploads/industry/reports/global-market-research-2013/ESOMAR-GMR2013-Preview.pdf
http://www.gartner.com/newsroom/id/2507915
http://gigaom.com/2012/07/11/idc-analytics-a-51b-business-by-2016-thanks-to-big-data/
http://practicalanalytics.wordpress.com/2013/10/23/market-sizing-analytics-and-big-data/